huizen te koop in Spanje

Huis kopen aan de Costa Blanca

Playa de San Juan - Costa Blanca author: Robbert Dekker

De Costa Blanca is het kustgebied van de provincie Alicante dat begint bij het dorp Els Poblets tot aan Pilar de la Horadada. Deze kustlijn is meer dan 200 km lang en is waarschijnlijk het meest populaire gebied voor buitenlandse mensen om onroerend goed te kopen.

Hoewel populair, zijn er nog steeds koopjes te vinden in de Costa Blanca. Huizenprijzen aan de Costa Blanca zijn afhankelijk van waar je precies wilt kopen.

De gemiddelde prijs van een woning aan de Costa Blanca is 1557 € / m² . In het algemeen zijn de huizenprijzen in noordelijke plaatsen van de Costa Blanca wat duurder, terwijl in meer zuidelijke en stedelijke gebieden zoals Elche en Alicante de gemiddelde vastgoedprijzen meestal lager zijn.

 

Waar kan je het beste een woning kopen aan de Costa Blanca?

Elche, de stad Alicante en Torrevieja zijn de meest betaalbare, terwijl Benidorm, Orihuela Costa en Moraira de duurste steden zijn om onroerend goed te kopen aan de Costa Blanca.

Costa Blanca Heatmap - property prices 2019

De costa Blanca kan eigenlijk worden opgedeeld in twee gebieden, de Costa blanca Noord en Costa Blanca Zuid. Maar voor deze gedetailleerde gids zullen we ons specifiek richten op de volgende gebieden:

 1. Van Denia t/m Benissa
 2. Van Calpe t/m Villajoyosa
 3. Van El Campello t/m Santa Pola
 4. Van Guardamar del Segura t/m Pilar de la Horadada

Huizenprijzen van Dénia t/m Benissa

Prijzen stijgen duidelijk. Er is een algemene opwaartse trend ten opzichte van voorgaande jaren, met uitzondering van Els Poblets en Benitachell, waar de prijzen min of meer gelijk blijven en deze stijgende trend niet volgen. Alles wijst erop dat de groeitrend zal toenemen, mede omdat er veel nieuwbouwprojecten zijn gebouwd en de meeste hiervan al verkocht zijn nog voordat deze afgebouwd zijn.

Hier zijn twee voorbeelden van gemiddelde vastgoedprijzen op eerstelijnslocaties:

Gezinswoning van gemiddelde tot hoge kwaliteit: 2150 € / m2. Op het gebied van Jávea en Moraira. Dit zijn 2 en 3 slaapkamer huizen, tussen 80-120 m2. Sommige zijn gebouwd in de jaren 80 en andere recenter gebouwd.
Vrijstaand huis van gemiddelde hoge kwaliteit : € 3.100 / m2. In Moraira en Benissa. Deze huizen, gebouwd in de jaren 80, hebben een oppervlakte tussen 300 en 350m2, waarvan er vele al gerenoveerd zijn.

Welke type woningen worden er in Dénia en Benissa gebouwd?

De verkoop is aanzienlijk toegenomen in termen van nieuwbouwwoningen in vergelijking met de voorgaande jaren.

Er worden enkele nieuwe flatgebouwen gebouwd in Dénia en Jávea. In Benissa en Moraira worden in plaats daarvan meer huizen en villa's gebouwd.

In Dénia en Jávea zijn de populairste worden er voornamelijk woningen gebouwd in gesloten urbanisaties met hoge en gemiddelde kwaliteit, van 2 of 3 slaapkamers met een bebouwde oppervlakte tussen de 89 en 110 m2.

In Moraira en Benissa worden grotere en vrijstaande huizen gebouwd van hoge kwaliteit en met een gemiddelde oppervlakte van 300 m2 op percelen van 800-1000 m2.

Wie koopt er huizen in Denia t/m Benissa?

Lokale kopers uit het gebied en uit Madrid zijn de grootste groep kopers, maar er zijn veel buitenlandse kopers uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Rusland, Scandinavische landen, België, Frankrijk en Nederland.

Van Calpe t/m Villajoyosa

Dit gebied omvat de gemeenten van Calp, Altea, L'Alfàs del Pi, Benidorm, Finestrat en Villajoyosa.

Er zijn duidelijke tekenen van herstel. Alle dorpen in dit gebied hebben prijsstijgingen gezien in vergelijking met voorgaande jaren met uitzondering van Finestrat.

De drijvende kracht achter de positieve prijsontwikkeling in dit gebied zijn de buitenlandse kopers, die grootste groep kopers van onroerend goed zijn in dit gebied.

De vastgoedmarkt van Calpe tot Villajoyosa

De best verkochte type woningen zijn middel tot hoge kwaliteit appartementen met 2 slaapkamers in gesloten gemeenschappen.

Er is een goede balans tussen woningen te koop en te huur, maar uitzondering van Benidorm waar de huurmarkt een veel grotere rol speelt.

Het goede nieuws is dat wat nieuwbouw woningen in Finestrat die tijdelijk gestopt zijn nu weer geactiveerd. Er worden ook nieuwbouw woningen gebouwd in Calpe en Alfaz del Pí en in mindere mate in Villajoyosa. Meestal zijn dit communiteiten van maximaal 100 units met 2-3 slaapkamers (van 80 tot 105 m2 ).

Wie koopt er huizen in Calpe t/m Villajoyosa?

Kopers zijn voornamelijk buitenlanders, vooral in Benidorm. De meeste kopers zijn Engels, Russisch en Oost-Europees.

Van El Campello t/m Santa Pola

Deze kuststrook omvat de gemeenten van El Campello, Alicante, Elche en Santa Pola.

De vastgoedmarkt van El Campello tot Santa Pola

Er zijn duidelijke tekenen van herstel, net zoals de andere delen van de Costa Blanca. De situatie is aanzienlijk verbeterd voornamelijk in Los Arenales, La Marina (Elche) en in Gran Alacant (Santa Pola) waar nieuwbouw projecten in volle gang worden gebouwd en opgeleverd.

In El Campello en specifiek bij het Muchavista-strand is er praktisch geen aanbod meer over ook mede omdat dit een zeer populaire huurmarkt is.

Dit zijn wat gemiddelde prijzen voor de duurste locaties in dit gebied:

Huizen in Playa de San Juan van gemiddeld € 3.500 m2. Deze huizen hebben een bebouwde oppervlakte van ongeveer 90-105 m2 met 2-3 slaapkamers en zijn ongeveer 20 jaar oud.
Vrijstaande villa: € 3.500 / m2. In Cabo de las Huertas. Deze villa's hebben een bebouwde oppervlakte van ongeveer 250-300 m2, 4 slaapkamers, van gemiddelde tot hoge kwaliteit en zijn ook ongeveer 20 jaar oud.

Er worden veel woningen met een permanente woon bestemming in Gran Alacant gebouwd omdat het dichtbij de stad Elche is.

In het algemeen worden er veel nieuwbouwprojecten aangeboden dankzij de toenemende vraag naar onroerend goed in dit gebied.

Er worden veel woningen gebouwd in Los Arenales, El Campello, evenals in La Marina. In de eerste lijn bij Cabo de las Huertas worden momenteel veel luxe woningen.

De meest populaire woningen die worden aangeboden zijn appartementen met 2-3 slaapkamers met een oppervlakte tussen de 80 en 105 m2.

Wie koopt er huizen in El Campello t/m Santa Pola?

Er is een gelijkmatige mix van lokale en buitenlandse kopers. Los Arenales is echter meer georiënteerd op internationale kopers, terwijl bij Elche en nabije omgeving overheerse de kopers uit Madrid. Wat de buitenlanders betreft zijn het voraal Oost-Europeanen en Russen die in dit gedeelte van de Costa Blanca kopen.

Van Guardamar del Segura naar Pilar de la Horadada

De gemeenten in dit gebied zijn Guardamar del Segura, Torrevieja, Orihuela en Pilar de la Horadada.

De vastgoedmarkt van Guardamar del Segura t/m Pilar de la Horadada

Er zijn tekenen van herstel in Guardamar del Segura en Torrevieja, maar het herstel is het meest prominent in Orihuela Costa en Pilar de la Horadada.

De prijzen zijn op dit gebied min of meer stabiel, maar in sommige gebieden waar de kwaliteit van het woningen laag is, lijkt er een lichte daling van de huizenprijzen te zijn, maar in het algemene stijgen de prijzen.

De prijzen zijn stabiel in Guardamar del Segura en in Torrevieja. Deze trend zet zich voort in in komend jaar en maar met lichte prijsstijgingen als het gaat om grotere objecten zoals herenhuizen en villa's, met name in Guardamar en op toplocaties van Torrevieja. Orihuela Costa en Pilar de la Horadada stijgen de prijzen ook lichtelijk en de verwachting is dat deze trend niet zal afzwakken.

Hier twee voorbeelden van gemiddelde prijzen van onroerend goed aan het strand in de duurste gebieden:

Appartement van € 1800-1900 / m2 in Rocío de Mar-Punta Prima, Torrevieja met een gemeenschappelijk zwembad en een bebouwde oppervlakte van tussen 80 en 120 m2 en. Deze appartementen zijn ongeveer 10 jaar oud.
Huis van 2.200 en 2.500 € / m2 in Orihuela, op de eerste lijn en in golfgebieden, dichtbij La Zenia Boulevard Shopping Center, met een oppervlakte tot 120 m2, 3 slaapkamers en 2 badkamers en een maximale leeftijd van 7 jaar.

De meest verkochte woningen zijn rijtjeshuizen van ongeveer 100 m2 in Guardamar en Torrevieja, Orihuela en Pilar de la Horadada.

Torrevieja, Orihuela Costa en Guardamar zijn de dorpen met de meest actieve en lopende bouwvergunningen in de hele regio van de Costa Blanca, omdat het aanbod voornamelijk tweedehands is.

Orihuela en Pilar de la Horadada delen ook een leidende rol als het gaat om het uitgeven van nieuwe bouwlicenties.

Waar komen kopers voor onroerend goed in Guardamar del Segura t/m Pilar de la Horadada vandaan?

De vraag wordt gelijkelijk verdeeld onder binnenlandse en buitenlandse kopers in Torrevieja en Pilar de la Horadada, terwijl buitelanders een grotere rol spelen in Orihuela en in Guardamar del Segura. Buitenlanders zijn de belangrijkste kopers van rijtjeshuizen in Torrevieja.

Locale kopers komen voornamelijk uit Madrid, Castilla-La Mancha en Castilla y León. Baskische kopers zijn ook aanwezig in Torrevieja en Orihuela. Wat betreft de vraag van buitenlanders zijn het vooral Russen, Scandinaviërs, Belgen en Engelsen die het meest kopen in dit gebied.

 

Wat zijn de kosten voor het kopen en verkopen van een woning aan de Costa Blanca

Over het algemeen betaalt u bij het kopen van een woning aan de Costa Blanca ongeveer 12% meer dan waarvoor u het heeft gekocht.

Wanneer u een woning verkoopt, zijn de kosten en belastingen afhankelijk van de situatie van de verkoper en de gemaakte winst of verlies bij de verkoop van de woning.

Dit zijn de kosten voor het kopen van een onroerend goed in de Costa Blanca:

 • Koper
 • Notariskosten
  (600-1000 euro)
 • Registerkosten
  (400 - 650 euro)
 • Gestoría-kosten (boekhouder)
     (tussen 250-500 euro)
 • Overdrachtsbelasting
  (10%)
 • Taxatiekosten
  (alleen als er een hypotheek nodig is. Kosten hiervoor zijn ongeveer 800 euro)
 • Voor nieuwbouw woningen
 • IVA (BTW)
  (10%)
 • IAJD
  (0,1% - 1,5%)
 • Verkoper
 • Makelaars provisie
  (tussen 3% -6%)
 • Vermogenswinstbelasting
  (variabel 19%, 21%, 23% voor 2019)
 • Inkomstenbelastingbepaling (Retención)
  (alleen voor 3% niet-ingezetenen)
 • Energiecertificaat
  (tussen 100-500 euro)
 • Plusvalia
Lees meer over de kosten voor het kopen van een huis in Spanje.

Wat te doen en wat niet te doen wanner u een huis gaat kopen aan de Costa Blanca

Doen: Overweeg te kopen in wat van minder bekende dorpen en buurten. Het zal u verbazen dat in sommige plaatsen de prijzen veel lager kunnen zijn.

Niet doen: Kopen van een apparttement zonder te weten hoe het complex ervoor staat. Wat zijn de maandelijkse kosten en of er toekomstige renovaties gepland zijn.

Doen: Vraagprijzen en werkelijke verkoopprijzen kunnen nogal verschillen. Probeer te achterhalen wat andere kopers voor vergelijkbare woningen in de omgeving of blok hebben betaald.

Niet doen: Snel een huis kopen omdat het een goede deal is. Ontdek hoe lang het al te koop staat. Houd er well rekening mee dat vorig jaar de gemiddelde verkooptijd aan de Costa Blanca 9,7 maanden was.

Doen: vraag naar het commissiepercentage indien u gebruikt maak van een makelaar. Normaal gesproken betaald de koper in Spanje geen makelaars provisie, maar vreemd genoeg, in sommige delen van Valencia, waar de Costa Blanca deel van uitmaakt, wordt de commissie soms gedeeltelijk ook door de koper betaald.


GEMIDDELDE HUIZENPRIJZEN 2019 €/m²
Elche/Elx 915 €/m²
Alicante 1144 €/m²
Torrevieja 1159 €/m²
Villajoyosa/Vila Joiosa (la) 1286 €/m²
Guardamar del Segura 1300 €/m²
Pilar de la Horadada 1310 €/m²
Santa Pola 1360 €/m²
Els poblets 1520 €/m²
Campello (el) 1535 €/m²
Alfàs del Pi 1550 €/m²
Dénia 1577 €/m²
Benissa 1610 €/m²
Finestrat 1620 €/m²
Calpe/Calp 1635 €/m²
Jávea/Xàbia 1746 €/m²
Benitachel 1750 €/m²
Altea 1760 €/m²
Orihuela Costa 1765 €/m²
Benidorm 1888 €/m²
Moraira (Teulada) 2710 €/m²
source: tinsa & idealista

MOOISTE DORPJES IN DE REGIO
Biar
Banyeres de mariola
Beniardá
Guadalest
Polop
Alcalalí
Forná
Murla
Lliber
Cocentaina
Benialfaquí
Planes
Agres

VERSTUUR EEN SUGGESTIE